Zamak Belimarković u Vrnjačkoj Banji

Vrnjačka Banja - Zamak Belimarković u Vrnjačkoj Banji
Opis

Zamak Belimarković je pored vrnjačke Crkve najstariji objekat u Vrnjačkoj Banji. Izgrađen je na padini iznad izvora mineralne vode "Topla voda" po uzoru na dvorce iz Italije i Poljske. Idejno rešenje dao je generalov sestrić, gradevinskog inženjera Pavla Denica.
Radove je nadgledao austrijski građevinski inženjera Franca Vintera, u periodu od 1888. do 1894.godine. Najveći deo radova bio je završen još 1889. godine. Do sedamdesetih godina prošlog veka u njemu su živeli naslednici generala Belimarković, kada je otkupljen za namenu kulture. Danas ovim kulturnim dobrom upravla "Kulturni centar Vrnjačke Banje".
U njemu se danas nalazi Zavičajni muzej koji je kompleksnog tipa i odnosi se na teritoriju Vrnjačke Banje i okoline, sa arheološkom, etnografskom, istorijskom (zbirka grafičko-turisticke propagande Vrnjaca, zbirka graditeljskog nasleda, zbirka starih razglednica, zbirka fotografija, zbirka starih foto negativa na staklu), umetničkom zbirkom (skulpture, slike, grafike...) i prirodnjačkom.
Stalnu postavku čine tri izložbe:"Ladarište - praistorija Vrnjaca", "Etnografsko naslede Vrnjacke Banje", "Spomen soba denerala Belimarkovica".Zamak Belimarković u Vrnjačkoj Banji na mapi Vrnjačke Banje


Mapa Vrnjačke Banje