Izvor mineralne vode SNEŽNIK

Vrnjačka Banja - Izvor mineralne vode SNEŽNIK
Opis

Šetajući vrnjačkim parkom, na kraju šetališta, nailazimo na izvor Snežnik. Izvor koji je kroz svoje postojanje nekoliko puta menjao svoj izgled zadržao je jednu veoma važnu karakteristiku – lekovitost vode koja je od početka korišćenja izvora privlačila ljude i sa njima izgrađivala jedan neraskidivi spoj.
Iako su lekovita svojstva ovog izvora bila poznata još krajem 19. veka sa korišćenjem se kreće 1916. godine, i to na inicijativu austrougarskih oficira raspoređenih u Vrnjačkoj Banji koji su očistili izvor i postavili lulu za korišćenje vode. Učiteljica Darinka Cavdarović Telebaković u znak zahvalnosti za izlečenje 1920. postavlja česmu na mestu izvora. Od tada potreba za vodom sa izvora samo se povećavala, tako da su radovi vršeni u više navrata, a sve sa ciljem povećanja kapaciteta izvorišta, pa danas, nakon poslednje kaptaže, izvor poseduje tri bušotine na dubini od 30-51m, i jednu koja je na dubini od 67,7m.
Danas je Snežnik jedan od najposećenijih i najkorišćenijih izvora Vrnjačke Banje, a za to najveće zasluge idu na račun lekovite vode sa ovog izvora čija je temperatura 16.8 ˚C i spada u grupu hladnih, slabo kiselih i slabo mineralizovanih voda. Brojna su lekovita svojstva, ali se svakako preporučuje konsultacija sa lekarom radi najbolje primene i iskorišćenosti.
Nalazeći se na samom rubu vrnjačkog parka, sam dolazak do izvora Snežnik predstavlja svojevrsno uživanje. Na putu kroz park možete se odmoriti u Japanskom vrtu, a od ove godine se možete i „izgubiti“ u prirodnom lavirintu zasadjenom zasadjenom prošle godine, a zasad čine različite vrste tuje. U neposrednoj blizini se nalazi i Olimpijski bazen koji u toplim letnjim danima može predstavljati utočište od vrućine. Za sve one kojima pešačenje predstavlja problem, tu je i vozić koji svakodnevno saobraća kroz park od Autobuske stanice pa sve do Snežnika. Sve u svemu, prijatan banjski vazduh i lekovita voda lep su poziv za sve da dodju i uvere se u lepotu banjskog turizma.


Izvor mineralne vode SNEŽNIK na mapi Vrnjačke Banje


Mapa Vrnjačke Banje