Izvor mineralne vode SLATINA

Vrnjačka Banja - Izvor mineralne vode SLATINA
Opis

Pored Lipovačke reke, a sa desne strane banjskog šetališta nalazi se izvor Slatina. Ova prava mala oaza mira predstavlja jedan od bisera Vrnjacke Banje i puno je doprinela popularizaciji banjskog turizma kod nas. Veoma je burna istorija koja prati izgradnju i sredjivanje ovog izvorišta.
Prva kaptaža je urađena 1923. godine kada je na izvoru postavljena lula. 1937. godine se se vrše nova bušenja, izgrađuje se paviljon nad izvorom, voda se dobija iz starog izvora (Lula) i novog izvora (Zid) koji se nalazi u zidu paviljona. Od 1978. pa sve do 1984. se vrše nova ispitivanja, otkrivaju se nove vode koje takodje imaju lekovita svojstva. Novootkrivene vode cevovodima se dovode do starog bunara gde se mešaju i ističu. Voda je blago mutna i žućkasta, spada u red alkalnih-zemnoalkalnih, ugljenokiselih mineralnih voda. Temperatura vode na izvoru je 14,3˚C.
Slatina je današnji izgled dobila 1984. godine. Voda sa ovog izvora ima prvenstveno balneološku funkciju i koristi se u lečenju reumatskih bolesti, bolesti krvnih sudova, stanja povreda i dr. Naravno, balneoterapija se propisuje i sprovodi uz kontrolu lekara fizijatara.


Izvor mineralne vode SLATINA na mapi Vrnjačke Banje


Mapa Vrnjačke Banje