O Vrnjačkoj Banji

Vrnjačka Banja kraljica banjskog turizma

Pored mnogih lekovitih izvora Vrnjačka Banja sa svojom bogatom okolinom nudi kutak mira za svakoga. Prelepi banjski parkovi sa mnoštvom rastinja i sezonskog cveća pružaju jednu umirujuću sliku za posetioce. Posle svake šetnje poneka klupa i banjsko zelenilo pružaju predah.

U blizini Vrnjačke Banje se nalazi Zapadna Morava koja je pravi dar za ljubiteje ribolova kao i za one koji bi da potraže osveženje pored reke, gde se mogu praviti veća okupljanja i druženja. Za one kojima je ribolov nešto više od razonode mogu uzivati i na Podunavačkim barama, 10 km od Vrnjačke Banje, gde se održavaju takmičenja u sportskom ribolovu.

vrnjacka-banja-park


Oni koji su avanturistickog duha, u blizini imaju planina Goč, koja u letnjim danima nudi lagane planinarske šetnje gde se mogu nabrati mnoge lekovite biljke kojih ima u izobilju ili pak malo duže planinarske šetnje u kojima možete posetiti planinske vrhove u okolini Vrnjačke Banje ( Željin, Ljukten, Jelenac, Stolovi….. ). Zimi je na raspolaganju i ski staza, svega 11 km od centra banje gde je horizontalna dužina trase 520 metara a toliko su duge i dve uređene ski staze širine oko 60 metara. Kao posebna atrakcija se nudi i noćno skijanje. U blizini same ski staze se nalazi i par ugostisteljskih objekata koje će ponuditi topli čaj ili šolju kuvanog vina kao i obilje domaćih specijaliteta po pristupačnim cenama. Na planini Goč nalazi se i veštačko jezero u kome je zabranjeno kupanje ali koje predstavlja odličnu lokaciju za organizovanje izleta.

vrnjacka-banja-reka


Obzirom da je Vrnjačka Banja u blizini Raška, prva srpska prestonica, ovaj kraj obiluje mnogim spomenicima kao i srednjovekovnim manastirima: Maglič, Ras, Brvenik, manastir Studenica (1196), Žica (1210), Blagoveštenski manastir Gradac kraljice Jelene Anžujske (1272), manastir Ljubostinja (1405), Ðurdevi stupovi (1168), Sopoćani, manastir Svete Petke. Neke od ovih manastira je kao svetsku kulturnu baštinu zaštitio UNESKO.

Vrnjačka Banja je domaćin mnogim kulturnim i zabavnim manifestacijama: Međunarodni festival klasične muzike, Pozorišni dani srpskog teatra, Festival likovnog stvaralaštva, Festival filmskog scenarija i razni muzičkim festivalima..... Postije zatvoreni i otvoreni olimpijski bazeni, hala sportova” Vlade Divac” koja nudi mogućnost rekreativnog bavljenja mnogim spotovima. Pored ovoga u hali se nalazi muzej Vlade Divca i bife za osveženje posetilaca.

Vrnjačka Banja – Lokacija

Vrnjačka Banja sa sedištem u centralnoj Srbiji i pripada Raškom okrugu. Nalazi se u blizni Kraljeva (25 km) , Trstenika (7 km) a od Beograda je udaljena 200 km.. Nalazi se između šumovitih padina planine Goč (1216 m) i Zapadne Morave, na 230 metara nadmorske visine. Iz Beograda se može doći magistralnim putem preko Kraljeva ili autoputem preko Pojata

Vrnjačka Banja - Klima

Klima je umereno kontinentalna sa uticajem planinske klime zbog blizine Goča. Leti su jutra i večeri sveže zbog vetra koji duva sa planine Goč ka Zapadnoj Moravi, a zime su sa dosta snega i bez većih mrazeva. Prosečna letnja temperatura je oko 20°C.