Mineralni izvori Vrnjačke Banje

Mineralni izvori Topla voda

Topla voda, je najstariji i najpoznatiji izvor mineralne vode, koji je sudeći po slučajnim arheološkim nalazima, bila poznata još u praistoriji, a potom korišcena i u rimskom periodu od I do IV veka naše ere. Voda spada u grupu alkalnih ugljenokiselih homeotermi. Temperatura joj je 36,5°C.

Izvor mineralne vode Topla voda

Detaljnije o izvoru mineralne vode Topla voda

Mineralni izvori Slatina

Slatina Voda spada u grupu alkalnih-zemnoalkalnih akrotopega. Temperatura joj je 14°C. Za ovaj izvor mineralne vode zna se još od kraja 19. veka. Današnji oblik izvor poprima 1984. godine.

Izvor mineralne vode Slatina

Detaljnije o izvoru mineralne vode Slatina

Mineralni izvori Snežnik

Iako se za izvor Snežnik znalo još krajem 19. veka, oni nisu korišceni sve do 1916. godine Za porebe nove bivete izvršena je rekaptaža izvora 1978/80. Snežnik Voda spada u grupu alkalnih-zemnoalkalnih ugljenokiselih akrotopega. Temperatura ove vode je 17°C.

Izvor mineralne vode Snežnik

Detaljnije o izvoru mineralne vode Snežnik

Mineralni izvori Jezero

Jezero - Sa leve strane Vrnjacke reke, u udolini izmedu "Snežnika" i "Slatine", pored malog jezera, 1978. godine otkrivena je termomineralna voda "Jezero". 1989. godine, na samom bazenu, pored jezera, podignuta nova moderna biveta. Voda spada u grupu alkalnih-zemnoalkalnih ugljenokiselih hipotermi. Temperatura joj je 27°C.

izvor-mineralne-vode-jezero-vrnjačka-banja

Detaljnije o izvoru mineralne vode Jezero

Pored prethodna četiri izvora u Vrnjačkoj Banji postoje i izvori Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo.

Za terapije koriste četiri (Topla voda, Snežnik, Jezero i Slatina ) dok se dve flaširaju kao stona mineralna voda (Voda Vrnjci sa izvora Topla voda i Vrnjačko vrelo). Flaširanje mineralne vode iz Vrnjačke banje počelo je 1970 godine kada su se pojavile prve staklene boce mineralne vode Vrnci na tržištu Jugoslavije.

Vrnjačke mineralne vode se primenjuju kod lečenja:

• šećernih bolesti
• stanje posle preležene zarazne žutice
• hroničnog zapaljenja creva i želuca
• bolest žučne kese i žučnih puteva
• čira u želucu i dvanaestopalačnom crevu
• bolest bubrežne karlice
• mokraćne bešike
• mokračnih puteva i drugih bolesti