Most ljubavi

Vrnjačka Banja - Most ljubavi
Opis

Ovo živopisno mesto danas je stecište kako zaljubljenih, tako i svih ljubitelja turizma i znatiželjnika koji žele da čuju priču o ljubavi. Možda će neverovatno zvučati podatak da je most ljubavi i priča koja mu daje čar svojevremeno gotovo pala u zaborav. Da ne dođe do toga moramo zahvaliti Desanki Maksimović koja je kao čest gost Vrnjačke Banje, čuvši tužnu ljubavnu priču od starijih meštana, napisala pesmu Molitva za ljubav i oživela sećanje na dvoje zaljubljenih i doprinela da legenda nastavi da živi.
Ljubavna priča je smeštena u period neposredno pre Prvog svetskog rata, kada su se zavoleli učiteljica Nada i srpski oficir Relja. Velika ljubav je plenila pažnju svih Vrnjčana, o njima su svi pričali, a most koji danas predstavlja Most ljubavi bio je njihovo omiljeno sastajalište. Mladi su se obećali jedno drugome ali je njihovu ljubav prekinuo rat koji je Relju odveo na front, a Nadu ostavio da čeka voljenog. Međutim, ispostaviće se da se Relja nikada neće vratiti, a sve zbog prelepe Grkinje zbog koje i raskida zaruke. Njegov dalji život ostaje nepoznanica, ali Nadina sudbina je dobro poznata. Prevelika tuga je slomila i iz dana u dan bilo joj je sve teže i naposletku umire mlada.
Potrešene sudbinom mlade učiteljice, a u želji da sačuvaju svoju ljubav, devojke na katance ispisuju svoja imena i imena svojih momaka, vezuju ih za ogradu mosta, a ključeve simbolično bacaju u reku. I iako je priča gotovo zaboravljena, uspela je ponovo da zaživi, a tradicija „vezivanja“ ljubavi je nastavljena.
Simbolično, Most ljubavi je bio mesto održavanja prvog Festivala ljubavi (Love fest) u Vrnjačkoj Banji i svakako je mesto koje treba posetiti ako ste u Vrnjačkoj Banji ili prolazite kraj nje, a ko zna, mozda i vi „zaključate“ svoj ljubav na ovom čarobnom mestu.


Most ljubavi na mapi Vrnjačke Banje


Mapa Vrnjačke Banje