Mineralni IZVOR JEZERO

Vrnjačka Banja - Mineralni IZVOR JEZERO
Opis

Tajanstveno, očaravajuće, zaklonjeno od gužve, smešteno na samom obodu vrnjačkog parka, izmedju izvora Snežnik i Slatina, nalazi se, po mnogo čemu, posebno mesto kako za vrnjčane, tako i za posetioce ove predivne banje – izvor Jezero. Nalazi se uz samo jezerce, koje daje dodatnu čar bajkovitom prizoru na koji nailazimo. Iako smešten u delu sa velikom aktivnošću mineralnih podzemnih voda, ovaj izvor je stavljen u upotrebu tek 1978. godine kada je na njemu postavljena prva česma. U narednim godinama nastavilo se sa unapredjenjem ovog izvora, pa tako, 1985. godine, desetak metara od prvog izvršeno je još jedno bušenje, a današnji oblik, postavljanjem bivete, dobija 1989. godine.
Ono što je posebno kada govorimo o ovom izvoru, jeste i to da, smešten u udolini, sa leve strane Vrnjačke reke, a izmedju dva hladna izvora ( Snežnik 16,8˚C i Slatina 14, ˚C ), izvor Jezero je topli izvor. Voda na izvorištu ima temperaturu od 27˚C i ovaj podatak daje posebnu draž uživanju kraj malog jezerceta.
Hladovina koju pruža park, koji je u ovom delu prošaran raznim drvećem, omogućava prijatan odmor nakon šetnje. Sam izvor i prateći objekti pružaju mnoštvo mogućnosti, kako onim starijima, tako i omladini. Jezero je stecište različitih kulturnih i drugih manifestacija i svakako zaokružuje jednu prelepu sliku koju nam daje Vrnjačka Banja.


Mineralni IZVOR JEZERO na mapi Vrnjačke Banje


Mapa Vrnjačke Banje