Izvor mineralne vode TOPLA VODA

Vrnjačka Banja - Izvor mineralne vode TOPLA VODA
Opis

Smešten u samom srcu Vrnjačke Banje, izvor Topla voda predstavlja jedno od centralnih mesta u jednom od bisera banjskog turizma Srbije. Šetajući predivnim vrnjačkim parkom svi putevi vas navode na ovo banjsko izvorište koje odiše duhom koji nosi kroz istoriju svog postojanja. Sama pomisao da datiranje ovog izvora seže još u doba praistorije govori nam kolika je vrednost onoga što naša priroda nudi radoznalom putniku namerniku koji želi da se opusti i da oseti draži smirujućeg banjskog vazduha i lekovite vode. Ne možemo a da ne zastanemo pred predivnim cvetnim aranžmanima koji ukrašavaju plato neposredno ispred kupatila izgradjenog u svrhu što boljeg korišćenja mineralnog izvora.
Već od prvog trenutka kada knez Miloš Obrenović 1835. pokreće inicijativu za ispitivanje svojstava svih voda Srbije, utvrdjen je sastav mineralnih izvora Vrnjačke Banje, ali se sa razvojem banjskog turizma ipak malo sačekalo (1868). Hemijska analiza vode sa Toplog izvora, danas poznatijeg kao Topla voda, pokazala je da je voda sa ovog izvora slabo mineralizovana, slabo kisela, ali ono što je svakako zanimljivo je da spada u grupu homeotermalnih izvora, što bi običnom čoveku zapravo značilo da temperatura ove vode iznosi 36,6 ˚C, tačnije to je temperatura koja odgovara normalnoj telesnoj temperaturi čoveka. Mineralna voda sa ovog izvora daje mnoštvo pozitivnih rezultata u lečenju, i pre svega, prevenciji određenih bolesti među kojima možemo izdvojiti dijabetes koji danas spada u red bolesti modernog doba.
Zaklonjen parkom kroz koji protiče Vrnjačka reka, izvor Topla voda predstavlja svojevrsnu oazu mira u kojoj svako može naći sklonište od svakodnevne buke urbanog života, da uživa u prijatnoj šetnji, ili pak da se opusti u vožnji turističkim vozom. Naravno, ni oni željni provoda neće biti uskraćeni za isti (Love Fest, karneval, noćni provod...), a položaj Tople vode u samom središtu banjskog parka stvara osećaj da vam je sve nadohvat ruke (Olimpijski bazen, Japanski vrt, Promenada, most ljubavi, izvori Snežnik, Slatina i dr.). Nudeći širok spektar mogućnosti Vrnjačka Banja predstavlja svakako mesto koje ne smete zaobići, jer jedan dolazak može da bude ljubav za ceo život.


Izvor mineralne vode TOPLA VODA na mapi Vrnjačke Banje


Mapa Vrnjačke Banje