Centar Vrnjačke Banje - Vrabac Gočko

Vrnjačka Banja - Centar Vrnjačke Banje - Vrabac Gočko
Opis

Centralno mesto na vrnjačkom šetalištu rezervisano je za simpatičnog vrapca koji predstavalja svojevrstan simbol Vrnjačke Banje. Svoje ime, Gočko, dobio je po planini Goč koja se uzdiže iznad banjskog bisera Srbije.
Ovaj simpatični vrabac zapravo je nastao kao simbol i maskota Igara bez granica koje su u Vrnjačkoj Banji održane 1990. godine. Ova manifestacija, nastala u Francuskoj, kao zamisao tadašnjeg predsednika Francuske Šarla de Gola, imala je za cilj da očvrsne prijateljske odnose Francuske i Nemačke i to kroz igre koje su imale rekreatvni i zabavni kratakter. Vremenom manifestacija prevazilazi svoje prvobitne okvire i postaje globalna, a u periodu od 1978-1982. godine njen učesnik je i naša zemlja. 1990. godine Jugoslavija još jednom učestvuje na igrama, ovaj put kao domaćin, a igre se održavaju upravo u kraljici banjskog turizma, Vrnjačkoj Banji. Pošto su igre bile zabavnog karaktera, takmičari su bili odeveni u neobične kostime i izvršavali su neobične zadatke. Shodno tome, simbol igara je bio vrabac koji je na sebi imao šajkaču i opanke, elemente tradicionalne srpske nošnje. Postavljen da namigujući pozdravlja učesnike takmičenja, ostao je na istom mestu da od tada pozdravlja i sve one koji posete Vrnjačku Banju.
Čuvajući tradiciju Gočko ponosito stoji i maše svima koje put nanese pored njega. Prostor ispred njega, nazvan Plato kod vrapca, centralno je mesto karnevalskog spektakla koji se svake godine održava u Vrnjačkoj Banji. Gotovo da svako ko poseti Vrnjačku Banju kao uspomenu nosi sećanje u vidu suvenira ili fotografije sa simpatičnim vrapcom da ga seća na trenutke provedene u banji. Ako Vas put nanese u Vrnjačku Banju, slučajno ili namerno, ne propustite da se upoznate sa uvek nasmejanim Gočkom.


Centar Vrnjačke Banje - Vrabac Gočko na mapi Vrnjačke Banje


Mapa Vrnjačke Banje