Karneval u vrnjačkoj Banji

Vrnjački karneval

Vrnjački karneval, u ovom formatu koji je nama poznat, održava se od 2005. godine, ali istorija vrnjačkog karnevala seže duboko u prošlost. Još sa ekspanzijom Vrnjačke Banje krajem 19. veka na ovom prostoru se organizuju najrazličitije vrste slavlja, ulične proslave, maskembali i kermesi. Kermes je događaj preuzet iz osmanske kulture, poput uličnog vašara, a sa ciljem da se trgovinom predmetima, rukotvorinama i umetničkim delima prikupljeni novac donira najsiromašnijem sloju društva. Kod nas je kermes imao odlike ulične fešte, nazvan po osmanskoj tradiciji, ali odeven u novo, moderno ruho, i vremenom postaje preteča kasnijih vrnjačkih karnevala. Od samog početka, ove svečanosti su bile mesta gde se okupljao krem srpskog društva, činovnici, umetnici, ali i običan svet, sve se pretvaralo u mesto igre i zabave, bilo je tu brojnih pozorišnih grupa, muzičara, a sve sa ciljem da ulepšaju ove svečanosti.

Brazilke na Vrnjačkom kanevalu

60-ih godina 20. veka u Vrnačkoj Banji organizuje se prvi pravi karneval, obuhvativši magiju kermesa i maskembala i ujedinivši ih u jedan jedinstven događaj. Ipak, očekivanja od ovog događaja su bila mnogo veća od rezultata koji je postignut, pa karnevalski plamen nastavlja da tinja mnogo stidljivije, ali karnevalski duh nikada nije nestajao iz ovog čarobnog banjskog lečilišta.

Vrnjački karneval

Dobra muzika, druženje i bogat sadržaj koji nudi ovaj festival doprinose da on raste iz godine u godinu, sve sadržajni program privlači sve više posetilaca, a sam festival se održava na više pozornica i ima vise od 40 izvođača. Godine 2016. festival je slavio 10 godina postojanja. Svake godine tradicija se nastavlja, početkom jula Vrnjačka Banja odiše karnevalskim duhom, a na Vama je da taj duh osetite i prepustite mu se!

Dečiji karneval u Vrnjačkoj Banji