Festival filmskog scenarija

Preko 40 godina tradicije Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

Jedno od najznačajnijih mesta u festivalskom sadržaju Vrnjačke Banje pripada svakako festivalu filmskog scenarija, koji je jedna od manifestacija sa najdužom tradicijom. Ovaj događaj je kroz svoje postojanje izgradio reputaciju renomiranog festivala koji daje kvalitetnu sliku vrlina i mana scenaristike jugoslovenskog i srpskog filmskog stvaralaštva.

Festival filmskog scenarija

Davne 1974. se pokreće pitanje problema scenaristike, kao najslabije tačke domaćeg filma, i vraćanje iste na mesto koje joj u kinematografiji pripada. Baš u to vreme se i organizuje smotra „Jugoslovenski film u akciji“ koja se bavi pitanjem scenaristike i upravo je ta manifestacija predstavljala preteču budućeg festivala. 1977. godina je zapravo godina kada se zvanično održava prvi Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, i do danas, samo 1989. godine nije održan polovinom avgusta meseca. U početku su projekcije održavane na staroj letnjoj pozornici, da bi 1988. bile premeštene u novi amfiteatar kapaciteta 3000 mesta. Ova jedinstvena festivalska manifestacija u Srbiji odgovorno je sledila svoj put vraćajući pritom scenaristici izgubljeni prestiž i značaj, a sebi u isto vreme utvrđivala značajno mesto u kinematografiji. Za vreme svog postojanja, u takmičarskoj konkurenciji je prikazano 275 filmova, a ta brojka postaje mnogo veća kada izuzmemo takmičenja.

Festival filmskog scenarija - Vrnjačka Banja

Ove godine Festival filmskog scenarija se održava jubilarni 40. put, a od velikog značaja su festivalski simpozijumi koji se održavaju od prvog festivala, bez izuzetka. Tradicionalno, osim nagrada koje dodeljuje sam festival, Vrnjačka Banja dodeljuje zlatnike za doprinos festivalu. Iako možemo reći da je centralni događaj festivala njegov takmičarski deo, on je svom programu oduvek dodavao neka nova, prateća dešavanja koja su od velikog značaja kako za sam festival, tako i za kinematografiju uopšte. Tako se od 1996. godine pa do danas realizuje letnja škola filmske dramaturgije čiji je cilj da afirmiše mlade i buduće scenariste kroz rad sa istaknutim scenaristima.

Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

Za sve ljubitelje filma, ali i one koji to nisu, ovaj festival je prava prilika da se upoznaju sa domaćom kinematografijom i sa ostvarenjima nastalim u poslednjih 12 meseci. Takodje, svi oni koji posete festival moći će da uživaju u predivnom ambijentu Vrnjačke Banje kojoj oni koji je jednom posete, nikada ne mogu da odole.