Festivali u Vrnjačkoj Banji

Love fest – festival ljubavi u Vrnjačkoj Banji

Pre više od deset godina entuzijasti Vrnjačke Banje dolaze na ideju da stvore jedinstven događaj u ovom delu Srbije, žurku posvećenu ljubavi. Sva dešavanja bila su smeštena na i u blizini Mosta ljubavi, svojevrsnog spomenika ljubavi. Ovo je zapravo bila preteča onoga što prerasta u ozbiljan, veliki festival, LOVE FEST, koji od 2007. godine pa do danas privlači sve više publike i izvođača. Ovo je bio zapravo odgovor na kulturnu stagnaciju Vrnjačke Banje i njene okoline, dobri ljudi su shvatili da je potrebno nešto što će dati novu čar i novi šarm banjskom biseru Srbije, i pre svega privući i mlade da upoznaju čari banjskog turizma.

LoveFest

Detaljnije o LoveFest-u u Vrnjačkoj Banji

Vrnjački karneval

Vrnjački karneval, u ovom formatu koji je nama poznat, održava se od 2005. godine, ali istorija vrnjačkog karnevala seže duboko u prošlost. Još sa ekspanzijom Vrnjačke Banje krajem 19. veka na ovom prostoru se organizuju najrazličitije vrste slavlja, ulične proslave, maskembali i kermesi. Kermes je događaj preuzet iz osmanske kulture, poput uličnog vašara, a sa ciljem da se trgovinom predmetima, rukotvorinama i umetničkim delima prikupljeni novac donira najsiromašnijem sloju društva. Kod nas je kermes imao odlike ulične fešte, nazvan po osmanskoj tradiciji, ali odeven u novo, moderno ruho, i vremenom postaje preteča kasnijih vrnjačkih karnevala.

Vrnjački karneval

Detaljnije o karnevalu u Vrnjačkoj Banji

Festival filmskog scenarija

Jedno od najznačajnijih mesta u festivalskom sadržaju Vrnjačke Banje pripada svakako festivalu filmskog scenarija, koji je jedna od manifestacija sa najdužom tradicijom. Ovaj događaj je kroz svoje postojanje izgradio reputaciju renomiranog festivala koji daje kvalitetnu sliku vrlina i mana scenaristike jugoslovenskog i srpskog filmskog stvaralaštva.

Festival filmskog scenarija

Detaljnije o Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

Dani Danila Bate Stojkovića u Vrnjačkoj Banji

Doajen jugoslovenskog i srpskog glumišta, čovek koji je život posvetio daskama koje život znače i velikom platnu, legenda koja i dalje živi u ne malom broju ostvarenja koja su ostala iza njega, ili jednostavno Danilo Bata Stojković. Ostavio je neizbrisiv trag glumeći u pregršt predstava, kao i u velikom broju filmskih ostvarenja od kojih su neka sinonim za jugoslovenski film (Maratonci trče počasni krug, Ko to tamo peva, Balkanski špijun i dr. ).

Dani Danila Bate Stojkovića

Detaljnije o Danima Danila Bate Stojkovića